Relatietherapie

Hart in hand

Om verschillende redenen kan de liefde bekoelen of kom je samen in een negatieve spiraal terecht. Er kunnen in de communicatie ook conflicten of gevoelens van onbegrip ontstaan, waardoor je steeds meer afstand van elkaar lijkt te nemen. Wanneer je op zoek gaat naar hoe dit ontstaat, is er een grote kans dat jij en je partner hier verschillend over denken. Hier kan je gemakkelijk strijd over krijgen en samen in een vicieuze cirkel van beschuldigingen terecht komen, die moeilijk te stoppen is.

Het is belangrijk om een eventuele negatieve spiraal te doorbreken door meer positieve ervaringen met elkaar op te doen. Relatietherapie kan hierbij helpen.

Wanneer?
Er zijn veel verschillende redenen voor relatietherapie. Hieronder enkele voorbeelden.

  • We hebben steeds ruzie en willen hier mee stoppen.
  • We weten niet of we nog samen verder willen.
  • We leven langs elkaar heen en zijn op zoek naar meer verbinding.
  • Eén van ons is vreemdgegaan en we vragen ons af of wij nog samen verder kunnen.
  • We willen de communicatie verbeteren en minder spanningen binnen onze relatie ervaren.
  • We willen samen leren omgaan met een verlies en elkaar kunnen troosten.
  • We zijn een nieuw samengesteld gezin en willen minder ruzie over elkaars kinderen.
  • We weten niet meer hoe we als partners met elkaar om moeten gaan, nu onze kinderen de deur uit zijn.
  • We zijn met pensioen en worden met elkaars verschillen geconfronteerd. We willen meer een gevoel van samenzijn.

Hoe?
Wanneer jullie voor relatietherapie kiezen, beginnen we met het in kaart brengen van jullie relatie. Wat verbindt jullie, wat wringt er en welke negatieve interactie is er tussen jullie in komen te staan. Ook kijken we of er nog andere factoren van invloed zijn geweest op jullie relatie. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan ziekte, verlies of de overgang naar een nieuwe fase in je leven (zoals het krijgen van kinderen). Als de doelen en wensen helder zijn, is dit het vertrekpunt voor de therapie.

In de gesprekken wordt geoefend om oude destructieve patronen te vervangen door nieuwe positieve interacties. We zijn ons er vaak niet van bewust hoe je elkaar op afstand houdt, terwijl je juist behoefte hebt aan warmte en begrip van elkaar. Wanneer er meer momenten komen dat je elkaar weer nabij bent, zal dit veiligheid, ontspanning en plezier in je relatie brengen.